Portálhírek

A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

Hegedüs Helén (Moodle rendszergazdai) írta időpontban
Válaszok szám: 0

A technikusi oklevél előnyt jelent a felsőfokú felvételin is

A technikumot választó tanulóknak lehetőségük van a felsőoktatásban is továbbtanulni, mert ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésből lépnek a felsőoktatásba, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a korábban megszerzett szakmai tudás. 

Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető.

A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembevételével – szerezhető többletpontokra is.

Azok, akik okleveles technikusképzésben vesznek részt, és ezzel vállalják, hogy tanulmányaik során a technikum és az egyetem által közösen meghatározott többlet tananyagtartalmat sajátítanak el, az adott egyetem meghatározott képzésére való jelentkezés esetén felvételi pontjaikat számíthatják a szakmai vizsga eredményének ötszörözésével, ha a szakmai vizsgájuk minősítése legalább jó (4). Ezzel a pontszámítással akár 500 pontot is elérhetnek a felvételizők. 

Az okleveles technikusképzés további előnye, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányaikba akár 30 kreditpontot is beszámíthatnak.

A felvételi pontszámítás lehetséges módjait az alábbi ábra szemlélteti:

Felvételi

forrás: https://ikk.hu/hirek/a-technikumi-kepzes-a-felsooktatas-eloszobaja